Коколандия, Мотен, Дендрариум ...

 

Коколандия, Парк на предизвикателствата „Дендрариум“, Въжени градини „Мотен“, въжен парк “Тортуга”…

Зад тези наименования седят атрактивни елементи, които създават настроение и силни емоции: катерене по изкуствена стена и препятствия, ходене по въжета и спускане с “алпийски тролей”, специални трасета за големи и малки…

Tова са въжени паркове, където възрастните си припомнят, какво е да се забавляваш на воля, а децата прилагат своята смелост и решителност, за да се докоснат до висящите градини.

Първата построена въжена градина в София е Коколандия. Тя се намира в Борисовата градина и предлага на посетителите си многобройни въжени съоръжения.

Ние от Сдружение „Планини и хора” истински обичаме природата и планината както и екстремните преживявания и катерене на високо.  Преди година се роди идеята да направим нещо ново, но и различно. Ние харесахме идеята, която Коколандия бяха развили, но в духа на нашата организация, решихме, че няма по-подходящо място за въжен парк от планината. И така на Витоша се появи нашият „Парк на предизвикателствата Дендрариум“ :)

Нашите посетителите се катерят по въжени, висящи мостове, спускат се по уникалния за България “тролей” със скок и дори пробват смелостта си, скачайки от 12 метра височина… Елементите на въжената градина не са направени да бъдат много трудни нито за децата, нито за големите. Те имат собствен, различен вид и характер, защото са направени от естествени материали като коноп и сухи клони и така всеки ден някои препятствия изглеждат и се държат различно :) За нас е важно духът на гората и приключението да се сливат в преживяването.

Съчетанието на прохладната планина и вълнуващи изживявания, карат все повече хора да усетят приключението на въздушната разходка.

Въжените градини са и места, които са много подходящи за организиране на детски рождени дни. Емоцията на планината е неповторима като изживяване, но ако искате да сте по-спокойни, че времето няма да “изненада” по неприятен начин вашите гости, можете да се доверите и на места, които предлагат и закрити помещения, например въжен парк “Тортуга”, който се намира на гърба на ресторант “Черната перла” само на десет метра от водата на язовир Искър.

От 2011-а година в района на х. Алеко – Витоша „отвори врати“ и въжената градина на „Мотен“. Близостта до кабинковия лифт, хижа Алеко и почивна база „Мотен“, предлага на посетителите бърза отмора след емоциите на въжените предизвикателства. Ние много се радваме, че в планината се появява още нещо, което да носи духът, който сме заложили и в нашия парк на Дендрариума.

През 2012г. ние реализирахме една наша нова идея – въжена градина “Тортуга” на брега на язовир Искър. Сега вече може да ни посетите и на Щъркелово гнездо в комплекс “Белите къщи”. Ако сте от хората, които обичат да сменят обстановката и да пътувате не само в планината, заповядайте и тук.

Стискаме палци хората, които идват в планината да намират все повече причини да прекарват времето си сред природата и да намират разнообразие за себе си и семействата си. Защото това е, нещото което е важно за нас като организация, която си е поставила за цел да приобщи към планината деца и възрастни хора като им даде повече причини да се качват там.

Пожелаваме на всички, които се занимават с въжени градини успех в общото ни начинание, а на посетителите ни – вълнуващи и запомнящи се моменти в планините :)

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>