Безопасност

Безопасност на въжената градина

Въжената градина е затворена за профилактика за неопределено време!

Молим да не се правят опити за използване на никаква част от съоръженията, независимо от уменията, опита и ентусиазма. Съоръженията не се използват, защото имат нужда от ремонт и профилактика!

За да гарнтираме безопасността на участниците на въжената градина, екипът ни е оборудвал всички съоръжения с подходящи осигурителни линиии има изготвени съответни процедури по снижаване до земята на изпаднал в невъзможност да продължи по трасето участник.

Какво предоставяме?

На всеки участник се предоставя стандартен обезопасителен колан, стандартни стоманени карабинери с муфа, посредством които той се закача към изградената осигурителна линия от стандартни полиамидни или стоманени въжета. По време на преминаване през препятствията, участниците са наблюдавани от инструктор, който следи за правилното ползване на екипировката, а съществува опция, при която инструкторът преминава с участника (например малко дете) през препятсвията, като той предприема съответните манипулации по обезопасяване.

Какво гарантираме?

Ние ви гарантираме, че няма да паднете на земята. Когато екипировката, която се ползва на въжената градина е правилно използвана, стандартното оборудване, с което участниците се осигуряват, гарантира, че човек остава закачен към предпазното въже.

Какви рискове има?

Има реален риск всичко, по което се катерите или държите да се скъса, счупи или разпадне под вас (това не означава, че ще паднете на земята, ако сте правилно закачени към осигурителните въжета). Затова и ние държим изключително стриктно на правилата за безопасност и ползването на осигурителната система. Съществува риск от ожулване или охлузване при инцидентно и неконтролирано падане, което може да доведе до съприкосновение на част от тялото с въже или друг елемент от съоръженията при увисване.

Какво става ако паднем или увиснем на въжетата?

Участник, който падне и увисне на въжетата, може да пробва да продължи по трасето или да избере да слезне на земята.

  • На „детското ниво“ слизането се осъществява с помощта на допълнително полустатично въже, което се закрепва към осигурителната линия и инструкторът контролирано и бавно спуска детето до земята.
  • На „средния кръг“ – подходящ за по-големи деца и възрастни, слизането на земята се осъществява като самото осигурително въже се смъква със специален механизъм до земята и не се налага качване на инструктор за допълнителни процедури.
  • Най-високите нива, подходящи за хора с опит и физическа подготовка са обезопасени със стоманени осигурителни въжета, на които в случай на увисване и невъзможност да се продължи, участникът изчаква инструктор, който да се качи при него и с допълнително въже да бъде прихванат и свален до земята.

Как да се подготвим?

Удобни обувки за катерене – маратонки, гуменки или всичко, с което не ви притеснява да стъпвате по въжета от коноп, или стомана. Удобни и свободни дрехи, които не ви ограничават движенията и не се притеснявате да изцапате или скъсате. Някои хора предпочитат да се катерят с ръкавици, но имайте предвид, че за хора без опит при боравенето с инвентара (карабинери, муфи и др.), силно се затрудняват действията по обезопасяването. Ние не предлагаме оборотни ръкавици по хигиенни причини, с изключение на „високия скок“, където ползването е задължително. За допълнителна сигурност, някои хора предпочитат да носят каска. Изборът е строго индивидуален и ако ще се чувствате по-спокйно, може да се подготвите и с подходяща лека каска за катерене или колоездене. Каски на въжената градина не се предлагат по хигиенни причини. Организирани групи, могат да заяват предварително желание да използват каски и ръкавици.

Имаме ли застраховка?

Застраховка се изготвя само за групови посещения с предварително записване и предоставяне на лични данни, необходими на застрахователя. Застраховки имат и участниците в детските ни програми от типа на “зелено училище“.

NB! Всеки опит да се ползват съоръженията на въжената градина „Парк на предизвикателствата“ или част от тях без контрол от инструктор на Сдружение „Планини и хора“ и съответната подходяща екипировка е опасен, рискован (риск от травма или смърт в следствие на падане от височина) и е посегателство върху частната собственост на съоръженията. Моля, ако забележите случай на подобно действие в отсъствието на член на Сдружение „Планини и хора“ се обадете незабавно на 0899894221, 0884640201 или 112.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>