Родопско велопътешествие

Родопско велопътешествие

Най-чаканата от мен програма. Много съм щастлива и благодарна, че след толкова години успяхме да я реализираме!Родопско велопътешествие

Всичко започна в понеделник на стадион „Васил Левски”, където бе сборният пункт за участниците във велопътешествието. Натоварихме багажите, колелата, палатките, газовите котлони и всичката храна и поехме към първото място за бивакуване по нашият маршрут – яз. Батак. По план аз исках да отскочим до с. Дорково, за да видим палеонтологичния музей и крепостта Цепина, но спряхме само да разгледаме мастодонта в музея, след което ме “подюриха” да отиваме към мястото за бивакуване. След обилен обяд в с. Дорково, превзехме бързо баира и не след дълго се озовахме в “какофонията” на яз. Батак. Набързо добавих разни припаси към обилното количество в колата и поехме по черен път до един прекрасен и скрит залив, далече от суматохата, жегата и рибарите.  Опънахме си палатките, разхвърляхме си багажа и без минута чакане, участниците заедно с Йоана и Ида се отправиха на разузнаване на района. Аз останах да пазя лагера и да завързвам познанства с местните кравари, билкари и ягодоберачи. :)

Вечерта си сготвихме, после си запалихме огън и дълго се любувахме на безкрайното количество звезди…

Такаааа, ден втори. Ставане рано, избиране на маршрут, трескаво приготвяне на сандвичи, лошо време, абе страшно бързане. В 08.30ч. всички бяха в пълно бойно снаряжение за каране на колела, закусили и въртящи кръгчета около палатките. Това е, знам си аз, първа нощ спане на палатка… :)

Ще спомена само изминатото трасе, пък вие си го гледайте на картата и го пресмятайте.

Хижа Ловна, Костандово, Вилно селище – Дъното, с. Дорково, с. Костандово, с. Ракитово, вр. Кулата, центъра на яз. Цигов чарк, х. Ловна – около 49км по черни пътища, стръмни спускания и мъчителни изкачвания. Прибраха се в лагера изнемощели, но пълни със славни истории за баби, дървари, загубване, пържоли и разни такива неща.

Тази нощ, след задължителния лагерен огън всички потънаха в дълбок сън до…06.30ч. :)

Третия ден се организира по-леко каране, около 20км., от базовия ни лагер до магазинчетата. За сладолед. :)

Вечерта в шеги и закачки, “дрифтене” по една стръмна тревна поляна и разпалване на огъня, но ни сполетя неприятен инцидент. На Боби и Боги, някой им открадна колелата. Открихме липсата чак на следващата сутрин. Първоначално решихме, че е подла шега, но след дълго търсене установихме неприятната истина.

Събрахме глави и след тежко обсъждане взехме решение, че отиваме към яз. Голям Беглик, за да си продължим програмата.

Събиране на лагера, товарене на багажи – вече всички сме “про-та” в тази работа, шофиране по черен път, ядене на месо в центъра на Цигов чарк и ето, не след дълго се озовахме в невероятно привлекателната местност Чатъма на брега на яз. Голям Беглик.

И отново офанзива по построяване на лагера. Този път беше много по-лесно.

На следващия ден с помощта на Стъни (домакинът на Чатъма) и екипировката на “Байкария” взехме решение да поплаваме с каяци из язовира.

Който не е бил там и не е влизал с лодка в язовира да отиде! Няма думи, с които да се опише красотата, спокойствието и прохладата на родопските гори.

Изследвахме различни островчета, джапахме в кал до колене и обиколихме почти всички заливчета.

Вечерта завърши с ядене на две огромни дини на кея и с катерене на въжена градина.

Сутринта започна със смяна на спукана гума на моето колело :) и после – м. Чатъма, язовирната стена, яз. Широка поляна, пържоли и шкембе, м. Балтъбоаз, м. Чатъма. Страхотно каране.

Ами дойде и последния ни ден и трябваше да се приготвим за тръгване. Размотавахме се до обяд, явно никой не искаше да напуска мястото и хората и гледката. Но си обещахме, че пак ще отидем, защото има още безкрайно много пътеки да обиколим и безкрайно много случки да споделим!

Бобо, Боги, Каю, Алекс, Калин, Марк благодаря Ви за споделените спомени, които дълго ще живеят в душата ми.

Йоана и Ида, благодаря Ви, че винаги сте там, където има нужда от вас и, че абсолютно женския ни състав осъществи тази програма, смея да твърдя, по-най-добрия възможен начин!

Поздрави от мен Деси и до скоро, в някое друго приключение. :)

 

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>