За Проекта, Горско-то училище, Въжената градина и 69 ОДЗ „Жар птица”

За Проекта, Горско-то училище, Въжената градина и 69 ОДЗ „Жар птица”

Имало едно време, през зимата, една идея: ”Спорт на зелено”…

Тя се разработи: Сдружение „Планини и хора” и родителското настоятелство на 69 ОДЗ” Жар птица”…18428349635_9e5f8e1b21_o

После я одобриха и й дадоха зелена светлина за случване: Столична община…

И ето…

Настана 02 юни.

Тренера и аз, заедно със забавно филмче-презентация се “изтипосахме” в 69 ОДЗ  „Жар птица”- София, за да се запознаем с деца и родители и учители. Всички те замесени в изпълнението на проект „Спорт на зелено” по програма „София, европейска столица на спорта 2018 г.”, финансиран и подкрепен от Столична община и организиран от родителското настоятелство към въпросното ОДЗ. :)

Ами, изправихме се двамата и малко, по малко разяснихме какво, къде, как и с кой децата ще приключенстват на Витоша.

Два дни в планина Витоша, две автобуса, 120 деца, разделени на два дни по 60 участника, около 20 придружители и 10 тренера.

Сериозна група! :)

Първият ден децата, които взеха  участие  бяха от 3 А и 3 Б група. Разделихме се на три групи. Тренерите ги поеха и всички се отправиха на своето приключение. Началото бе дадено с  туристически поход, по време на който децата научиха посоките на света, що е то компас и карта, за какво служат,  как се използват.

Последва посещение на въжена градина „Парк на предизвикателствата” Дендрариум. Емоция и смях и всички до един минали по първото ниво на трудност. Страхотен кеф. :) 18430118331_032ddda9d5_o

Последната част от деня бе посветена на различни техники за оцеляване в планината. Запалихме си огън на място пригодено за тази цел, опънахме си палатка, понаучихме как се правят разни алпийски възли. Денят бе топъл и слънчев и всички си прекарахме чудесно.

На втория ден, 04 юни бе ред на децата от 2 А, 4 А и 4 Б групи. Те следваха същата програма и отново имахме чудесен слънчев и усмихнат ден!

Е, всяко прекрасно нещо има и край и той бе грандиозен! На 05 юни  в 69 ОДЗ имаше тържествено закриване на проекта и децата и учителите бяха подготвили невероятно динамична програма изпълнена с танци и песни.

Истински бях впечатлена от организацията и провеждането на празника! Със специално подготвена викторина проверихме, колко от нещата, които децата научиха в планината, са запомнили. Резултатът беше очарователен. Помнеха доста видове дървета, цветя, помнеха алпийските възли, помнеха коя стрелка на компаса сочи север, как се пали огън в планината и какво не е добре да се прави в планината. Впечатлена бях, “Да” – определено!

Отправям огромни благодарности към председателя на родителското настоятелство и към госпожа Милева – директор на 69 ОДЗ за гласуваното доверие да измислим и проведем заниманията по проект „Спорт на зелено”!

Благодарности и към Столична община за одобрението и финансирането на предложената програма.

Няма как да пропуснем всички госпожи, които придружаваха децата и тяхното вълнение от успеха на децата.

На екипа на Сдружение „Планини и хора” в лицето на Тренера, Алекс, Люси, Ида, Елица, Ани, Йоана и Ива, е и мен, поклон до земята заради спокойствието, усмивките и търпението в обучението на децата. Благодаря Ви хора! :)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>