Шесто училище на Горско училище

06 ОУ„Н. П. Игнатиев” на „Горско училище”

Здравейте, приятели,Горско училище

Няма как да не отбележа началото на програмата ни „Горско училище”! Не само, защото е 24 април, но и защото все още в планината има сняг и не са много смелчаците, дето ще се впуснат в такова приключение.

А смелчаците :) са цял отбор усмихнати родители на децата от 1-и “В” клас на 06 ОУ „Н.П. Игнатиев”-София и тяхната още по-усмихната преподавателка, госпожа Стаменова.

Та, обсъдили родителите, какво искат и ето, че ни потърсиха с въпроса можем ли да организираме едноседмично „Горско училище” през април.

Както знаете, нашият екип си пада “експериментатор” и веднага прегърнахме идеята.  Избрахме си за база за провеждане на учебните часове  – детски екостационар „Бели брези” на Витоша и се заехме да подготвим динамична програма, защото температурите нямаше да бъдат много високи.

Обсъдихме всичките си идеи с хората, поддържащи детския център, които ни подкрепиха и voila…. Понеделникът дойде. :)

Няма да влизам в подробности. Споменавам, че програмата включваше много екипни игри, които изискваха постоянно изграждане на стратегия за справяне от децата, непрекъсната взаимопомощ и ИЗСЛУШВАНЕ. :) Това бе най-трудното!

Минахме през планински преходи, ориентиране по карта и компас със забавен казус, който подпомогна разбирането за ориентиране в планина. Даже взехме и материал за, може би, 4-ти клас градуси и ъгли. :)

Изградихме истински заслон, запалихме си огън и разбрахме, как безопасно да пребиваваме в планината. Какво да си носим в раниците и как да си избираме пътеките по-които да ходим.

Десислава Гюрова, която е експерт по био-разнообразие ни представи, вълнуваща презентация за растенията и защитените видове на Витоша. Това особено впечатли деца, защото осъзнаха, колко е крехко всичко, което ни заобикаля и колко лесно може да изчезне завинаги, ако не се грижим за него.

Разбира се не пропуснахме да премерим сили на въжена градина „Парк на предизвикателствата” Дендрариум. И то два пъти! В понеделник бе загряваката. Всеки видя колко може и колко иска. В петък вече всички напънахме мускули и дух, за да постигнем малко повече. :)

Както програмата ни, така и времето бе доста динамично. Валя сняг, валя дъжд, пече слънче и бе топло. :) Олег се грижеше да ни е колкото може топло и уютно в деткия център, като ни палеше камина. Друго си е да учиш математика пред камина в гората :)

За госпожа Стаменова, преподавателката на децата от 1-и “В” клас, мога само да изкажа истинско възхищение, защото цяла седмица в тези екстремни условия не позволи на усмивката и доброто настроение да я напуснат.

Благодаря ви за прекрасното начало на новия работен сезон и до скоро приключенстване!

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>